so,ptg td terhasil la puding jagung aku yg tak seberapa ni...aku buat tghari td (lps lunch)...kira sempat sejuk la utk mkn as menu minum ptg kami....dlm kul 5:30 ptg camtu,dua2 beradik nih dah bukak tutup fridge dgn pertanyaan : "Ma,dah bleh mkn ke puding ni?" Tanpa byk soal,aku pun trus la potong...blom sempat nak hidang, tgk2...........................
### 4 ketul ni je yg tinggal ### hahaha......siap bleh ckp cmni :
" sori ma,kita org sedap mkn smp tak perasan dah tinggal 4 ! cukup ke mama dpt 4 ketul je?"
aku jwb : "cukup la tu...mama buat pun utk korang."
ekceli,seronok buat mknan klau 'laku' camni....
senang je nak buat puding jagung nih....sape2 yg nak try, ni aku tempek resepinya :-
PUDING JAGUNG
Bhn2nya :-
150 gm Tepung Kastard
180 gm gula
400 ml santan
500 ml air
200 gm pati jagung (aku guna jagung cream yg dlm tin tu)
3-4 helai daun pandan
Cara2 membuatnya:-
1. Kesemua campuran di atas dimasak & dikacau di bwh api yg sederhana; sehingga pekat dan mendidih
2. Keluarkan daun pandan dan tuangkan adunan ke dlm acuan
3. Akhir sekali, sejukkan dlm fridge sebelum di mkn
yummy.....yummy.........selamat mencuba !
No comments:
Post a Comment